ADAKAH INI YANG LOVREN MAHU ?

  ADAKAH INI YANG LOVREN MAHU ?

  1864
  0
  SHARE

  LOVREN BERJAYA BERMAIN BAIK MENENTANG PASUKAN BERINTENSITI TINGGI STOKE 

  By Axello Tacts

  Aksi semalam adalah bukti bahawa, Dejan Lovren masih dikira decent CB dalam liga Inggeris. Tapi syaratnya ialah , dia perlukan shielder. Walaupun agak janggal untuk melihat aksi Henderson dan Milner yang droop deep semalam , ia tetap membantu Lovren untuk melakukan tugas beliau. Satu statistik menarik dicatatkan Lovren.

  Dejan Lovren Stats:
  1 Shot.
  1 On Target.
  88% passing accuracy.
  2 Interceptions.
  12 Clearances.
  56 touches.
  6/6 Aerial Duels won

  Banyak hantaran tepat dilakukan Lovren dan ia memang kelebihan beliau. 12 clearances dan 6/6 aerial duel wons ! vs Stoke  yang memang pasukan fizikal, ia dikira solid. Liverpool cuma ada Lucas Leiva sebagai pemain yang benar beanr faham akan tugasan shielding the back four. Namun dengan meletakkan 2 boxt to box player untuk tugas lebih statik dengan back 4 ia juga dilihat option B.

  IMG_20150809_230940
  Salah satu platform taktikal menentang Stoke

  Dengan adanya shielder atau cover kepada bak 4, Lovren boleh melakukan dirty work di belakang DMF. Maksudnya , ia tak mendedahkan CB kepada lone action untuk mengekang asakan di tengah padang dan bepotensi dilepasi pemain berskil tinggi. Skrtel sudah bertahun tahun merasai siksa ini , mungkin sebab itu Skrtel lebih ampuh berbanding Lovren yang adan Schneiderlin atau kekadang turun sekali dengan Wanyama di depan backline.

  Capture

  SOLUSI

  Dengan kemasukkan Can di holding midfielder, Can dilihat memberikan impak positif. Dengan latihan sepanjang tahun musim lepas di backline, ia mungkin menjadi kunci kepada Can untuk beroperasi di bawah 2 box to box. Can ada calmness, composure dan juga fizikal yang kuat. Cuma Can perlu diberikan latihan lebih banyak dalam isu tackling dimana musim lepas beliau kerap memberikan lazy tackle dan conceeding foul di kawasan bahaya termasuk penalti.

  Dengan Can diletakkan sebagai pemain utama di deep area, Lucas akan menjadi cover yang bagus manakala, plan B, Hendo-Milner adalah plan jika Can dan Lucas tak available atas sebab sebab teknikal atau taktikal.

  Lucas Leiva
  Lucas Leiva

  Saya berharap Can akan menjadi pemain utama di holding center half untuk memberikan lebih cover kepada back 4 dan membenarkan pemain CB bermain lebih terlindung daripada ancaman. Untuk Lovren musim ini adalah musim untuk beliau membuktikan ‘harga’ beliau dan saya masih lagi meletakkan kepercayaan kepada beliau.

  YNWA