I am Axello! And I Support Rodgers!

    I am Axello! And I Support Rodgers!

    348
    0
    SHARE

    #RodgersOut

    Lama dah hastag tu tak menghiasi mana-mana page dan group. Saya terdetik menulis satu monolog peribadi dalam bentuk skrip menggunakan Handphone Lenovo yg bateri 33% di meja rehat kat ofis.

    Hastag itu dah makin tak ada. Kalau ada pun yg sarcasm sahaja. Saya teringat some of few likers dan juga fans yg sharing di Kplm Group yg menunjukkan sokongan kepada Rodgers di bash teruk puak pemisah dan juga yang atas pagar pun ramai beralih ke Rogders Out. Saya sendiri menerima “ugutan” secara mental dan dilabel Rodgers Fansboy.

    Saya membuat pendedahan yg mungkin anda akan tahu dalang yang paling banyak melesapkan post yg berbaur anti Rodgers. Kalau anda ada post berkaitan anti Rogders yg melampau, sayalah antara yg banyak menghilangkan post anda daripada radar. Ada sesetengah post acceptable sebab mempertikaikan first 11 dan soft play, at the end mereka still guna perkataan ,saya harap…… .

    Saya tahu, ini negara yg mengamalkan kebebasan bersuara, tapi niat saya mudah, saya tak mahu penyokong lain yang bersarang secara pasif dalam group atau page KPLM melihat gelagat kita yg menyanjung Rodgers semasa era SAS tiba tiba membazirkan internet kuota untuk upload status yg menampakkan kelalangan kita. Orang tak menilai individu, bila discreenshot, orang akan labelkan afiliasi umum iaitu penyokong Liverpool.

    ********

    br-quotes-lfc

    WHY I LOVE RODGERS!

    #‎Kenapa‬ saya sentiasa backs Rodgers as a Manager!

    Saya obses kepada taktikal bolasepak sejak sekian lama. Saya ada limited achievement dalam bolasepak. Paling tinggi pun wakil fakulti. Saya penggemar bolasepak dari sudut perperangan taktikal. Sebab itu saya mudah menerima dan memberikan kredit kepada pihak lawan jika menang walau dalam hati terguris dan terhiris. Kekadang dalam kekalahan kita dapati ada peningkatan secara statistik yg patut diberikan kredit.

    *************

    #‎FREE‬ FLOW FOOTBALL

    Antara jurulatih yg saya rate tinggi selepas Arsene Wenger adalah Brendan Rodgers. Saya kategorikan mereka sebagai expensive football philosopher. Kategori yang sukakan entertaining football dan juga beautiful plays. Tapi saya hairan kenapa saya tak meminati Arsenal? Itu semua kerana Gerrard-Owen ditambah lagi pengaruh ayah dan pak cik saya yg mempengaruhi pemikiran anak kecik berusia lingkungan 10 tahun pada suatu ketika dahulu.

    ******

    #‎RODGERS‬ AND SWANSEA : SEASON TO REMEMBER 10/11

    Rodgers memberikan fenomena di Swansea dengan free flow football yg selama ini dimainkan oleh Arsenal dalam BPL. Ternyata Rodgers adalah talents manager. Ramai pemain Swansea diintai kelab lain namun impak yg mereka berikan tak sebesar apa yg dilakukan semasa dipegang Rodgers. A. Williams, Nathan Dyer, Scott Sinclair, Joe Allen, NeilTaylor, Leon Britton, dan ramai lagi nampak luar biasa di tangan Rodgers.

    Tapi bila di tangan orang lain mereka nampak just a good player. Mungkin ada hujah, kenapa Allen tak world class di Liverpool. Sebab memang mereka bukan world class tapi mereka adalah team player.

    **********

    rafa-vs-br

    SEPARATIST ATTACKS!

    ‪#‎BringBackRafa‬

    Ia menjadi satu kempen yg sangat sukar untuk dihujahkan. Dikala ramai silent reader yang menyokong current manager atas kapasiti dia sebagai Manager Liverpool dan bukan sebab isu ‘penjilat’ Rodgers. Team satu lagi nakkan Rafa dan mula buat pelbagai perbandingan. BUKAN saja di media kplm malah di mana mana media sosial seluruh dunia.

    Saya hargai Benitez sebagai tactical master yg membawa Liverpool menjuarai kejohanan Eropah. Namun ia bukan masa sesuai utk menyanjung outcast dan bashing current Manager.

    ******

    rafa-istanbul

    RAFA AND LIVERPOOL AFFAIR

    Tactically Benitez ialah 4-5-1 minded. Rafa experience and proven manager dengan direct football. Saya meggemari Rafa yg berjaya menarik minat world class potential. Dia berdepan Limited transfer funds. Rafa influential manager. TAK dinafikan , Istanbul night dan kejayaan menjadi peserta tahunan UCL menjadikan Hubungan Rafa sangat intim dengan Liverpool. Still his fan until now…

    *******

    ‪#‎Evolusi‬ Taktikal Global

    Tetapi selepas melihat jurulatih evolusi taktikal moden seperti Guardiola, Klinsmann, LvG, Heynckess, Klopp dan juga Frank Riijkaard saya sentiasa mengidamkan Liverpool akan lari daripada English style dan lebih Spanish atau Latin. Yang pasti Rafa memang ego untuk mengubah falsafah 4-5-1 atau 4-3-3 dengan injection underground formation. Keegooan Rafa menyebabkan dia gagal mendapatkan result di musim akhir beliau.

    Rodgers ada ciri ciri itu. Diamond midfield dengan 2 modern 9. Dia juga mengubah game Liverpool menjadi free flow dan short passes team. Akhirnya kita membelasah master of free flow Arsenal musim lepas. Selepas itu Liverpool sentiasa disebut sebagai possession football and short passes team.

    Sebab Rodgers semakin banyak istilah taktikal bola meniti bibir peminat Liverpool.

    False 9
    Diamond base
    Diamond spear
    Diamond width
    Quarter Back
    Dan sebagainya…

    Saya pula menterjemah dalam laras yg lebih local, sebab tu saya suka gunakan,

    Sisi diamond
    bucu diamond
    kaki diamond.

    #2014/2015

    Ia adalah musim paling mencabar. Rodgers kehilangan best Player ke Barca dan injury list yg berlambak. Rodgers terpaksa push pemain baru untuk terus involve tanpa ada “minggu orientasi” lebih panjang. Rodgers assesing player secara cukup detail dan sehingga apa posisi tertier(ketiga) mereka. Pemain muda diarahkan bermain dan diberikan kepercayaan walaupun terpaksa bermain role baru.

    ********

    #‎DAMAGE‬ CONTROLL

    Sterling daripada winger kepada no.10 ,kemudian menjadi false 9 dan sampai tahap yg ada kini, dia adalah true 9. Coutinho ditolak ke CMF dikala Sterling bermain no.10. Namun kegagalan Borini, Lambert dan Balotelli menjadi strikeforce berbisa , Rodgers rasa lebih baik Coutinho kembali ke prime position dan gunakan makeshift striker Sterling ke No.9. Maka wujudlah 3-4-3.

    Agak meresahkan bila expert 3-5-2 LvG masih gagal mendapatkan result di BPL. Tapi berbeza dgn Rodgers menggunakan formasi lebih hidden dan underground. Sebab pemain Liverpool memang ada masalah marking, Rodgers menggunakan pendekatan zonal marking. So everybody happy?
    Moreno mengakui sistem 3-4-3 membolehkan sesiapa saja confident untuk bergerak.

    Sistem yg tak ada target man, star player atau main player upfront atay one man show. Sehingga minggu lalu Allen menyatakan Liverpool lebih baik tanpa Suarez. Allen merujuk kepada dogma bermain berpasukan dan bukan bergantung kepada limited sources. Kini pasukan ini kebih duajar untuk tidak membazir ‘bolos’ seperti musim lepas.

    ******

    SOCCER Liverpool 12

    ‪#‎Life‬ Without Gerrard

    Pemain muda Liverpool dah mula diajar tanpa Gerrard. Gerrard secara perlahan lahan ibarat bayang di dalam cermin. Dia cuma ada sebagai just another player. Jadi impak ketiadaan Gerrard semakin dicerna semua dan Hendo terpaksa menelan tanggungjawab besar itu.

    *****

    ‪#‎At‬ The End, Title Does MATTER!

    Namun dalam dunia bolasepak, kejuaraan atau title adalah bukti sebenar kredibiliti seseorang manager. Reason kenapa Rafa disanjung dan diiktiraf. Saya akan menerima jika Rodgers dipecat secara merit /KPI. Sebab itu saya sentiasa berdoa dan berharap Rodgers memenangi sesuatu di sini. Saya mahu modern tactician ini kekal. Kalau Rodgers pergi saya cuma melihat Michael Laudrup as a suitable successor kerana manager dalam filosofi modern football amat sukar di’assign’ dengan mudah,murah dan realistik. kalau mereka nak pun mereka akan demand macam macam.So let’s Us keep support our Manager! Because we are ‪#‎TheKopites‬!

    Yang benar
    AXELLO