TAKTIKAL ANALISIS (LIVERPOOL VS MAN UTD)

    TAKTIKAL ANALISIS (LIVERPOOL VS MAN UTD)

    992
    0
    SHARE

    LIVERPOOL.

    Turun dengan formasi kebiasaanya iaitu 4-3-3. dengan Firmino menerajui barisan serangan, sesuatu yang berbeza adalah.

    Liverpool akan berkedudukan 3-4-1-2 ketika menyerang. keadaan ini seimbang. dan Liverpool dapat bertahan dengan baik jika terdapat serangan balas dari pihak lawan.

     

    Lihat passmap dibawah menunjukkan Henderson merupakan nadi utama bahagian tengah sehinggakan pasukan Man Utd perlu bertahan lebih deep lagi agar tidak ditewaskan oleh killer pass dari Coutinho dan kelajuan Salah.

    Sementara itu, Coutinho dan Firmino masing-masing merupakan penggerak dibahagian depan. Untuk Membuka ruang kepada rakan lain.

    Dengan Kedudukan Pemain tengah Man Utd yang lebih deep. Membolehkan Emre dan Wijnaldum sesekali naik keatas untuk menjadi penyerang tambahan.

    Kedudukan Full Backs yang tinggi juga membuatkan Winger Man Utd lebih bertahan, dan kurang menyerang. Dan Kelajuan dan fokus yang baik dari Full Backs Liverpool sering kali berjaya mematahkan serangan Balas yang ingin dilancarkan Man Utd.

    credit: @11tegen11

    MANCHESTER UNITED.

    Diatas kertas turun dengan formasi. 4-2-3-1. tetapi sebenarnya sejajar dengan kelangsungan perlawanan Man Utd bermain lebih kepada formasi 4-4-1-1. Lukaku sebagai TargetMan yang bersendirian. Bola tinggi dihantar kepadanya dengan Niat untuk Menarik keluar CB liverpool daripada posisi mereka, untuk dimanipulasikan oleh Mkhitaryan atau Martial atau Young. Namun kebanyakan daripadanya Gagal. kerana Liverpool tidak melakukan Man-to-man-marking.

     

    credit:@11tegen11

    Pass Map dibawah menunjukkan Man Utd cuba menyerang dan memanipulasikan kawasan sebelah kiri Liverpool yang dikendalikan oleh Lovren dan Moreno, namun kelihatan juga Lukaku dan Martial sering sahaja tidak berhubung, membuatkan Man Utd lebih banyak kehilangan Bola daripada mereka, selain itu, first touch yang kurang tept juga menjadi faktor kegagalan taktikal ini untuk menyerang,

    Dari segi bertahan. mereka memang hebat, sesekali Man Utd membentuk 5 pertahanan ketika diserang Liverpool,dengan 2 winger Man Utd,Martial dan Young akan ,mengisi tempat Fullbacks.

    credit:@11tegen11

    MATCH FULL REPORT
    credit:@11tegen11

    PENILAIAN PEMAIN.

     

    Kerja senang nampak? Melakukan satu save yang hampir meletakkan pasukan lawan dihadapan. Itupun pada separuh masa pertama. Separuh masa kedua?goyang kaki je weyh.

    Persembahan yang menarik ditunjukkan. Kali pertama dalam EPL. Wing forward kiri Man Utd dijinakkan. Martial pun sendu. Masuk Rashford? Sama jugak. Tetap dikawal baik oleh Gomez. Hampir mencatat nama sebagai pembuat bantaun gol. Tapi…. Emre can terlelepas peluang.

    Disebabkan kurangnya ancaman. Beliau fokus membantu bahagian serangan. Hampir memecahkan tembok batu yang dibina kukuh oleh Man Utd. Tandukam dari corner tak payah citer la. Kelaut! Overall performance. Baekkk!

     

    Mudah merantai Lukaku. Walaupun pada awalnya ada sekali terlepas. Tiada kesilapan dilaporkan daripadanya. Cemerlang. Dan cepat menutup ruang. Ada satu peluang nak skor ala ala ketika lawan Dortmund. Tapi taiming tandukan kurang tepat. Haters mana? Tak kutuk ke?

     

    Sama seperti Gomez. Mudah mematikan amcamam daripada wing forward Man Utd. Kelajuan yang ada padanya membuatkan Ashley Young tidak dapat menyerang. Dari segi menyerang? Terbaik.


    Antara watak yang penting dalam penguasaan tengah bagi pihak Liverpool dan membantu gejala mengcounter attack dari pihak Man Utd. Walaupun tiada killer pass yang berjaya dihasilkan. Kecemerlangannya mengawal bahagian tengah. Harus dipuji.

    Satu peluang! Dan hanya perlu tap in je tu bro! Itu je nak complen. Selain itu. Memang cemerlang. Mudah membuli pemain Man Utd. Ingat tak ada sekali tu. Dia drible bola dari tengah masuk ke Kotak Penalti. Fuhhhh. Mmmg power.

    Ramai yang komen negatif pasal dia untuk game ini. Tapi sebenarnya dia ok. Tanpa dia. Kuranglah servis kepada Salah. Dia antara penyambung antara bahagian Pertahanan dan Salah. Cuma. Ada beberapa ketika. Dia tidak membuat keputusan yang tepat soal passing.

     

    Dirantai Herrera. Setiap kali beliau mendapatkan bola. Selalu sahaja ditutup ruang terrsebut oleh Herrera. Sehinggakan beliau tiada shot kearah gol. Hampir membuat bantuan Gol. Namun penyudah yang tumpul mengagalkan usaha tersebut.

     

    Walaupun berjaya melepasi kawalan pertahahan. Namun.ketumpulan finishing Salah. Menghampakan sedikit. Harap dia dapat asahkan lagi finishing dia.

    Beberapa game kebelakangan ini beliau dikecam teruk. Dah nampak sikit peningkatan. Link up yang baik. Dan membuka ruang. Tapi kau kena ingat bro. Kau tu pakai jersey no 9. Kena la skor! Haishhh.

     

    Bagi admin subs terlalu lewat dimasukkan. Sturridge sangat kurang mendapat bola. Dan tidak dapat membuat impak.

    Nampak mudah melepasi pertahanan lawan. Harap next game dia diturunkan sebagai kesebelasam utama! Bagi chance la.

     

    Masuk sebagai pelengkap team je. Ahhahahaa. Kesian. Patut di mainkan lebih awal lagi. Kemon KLOPP!

     

    RUMUSAN.

    Bagi Admin. Sentuhan gol. Dan kemenangan je kita perlukan sekarang ini. Untuk menaikkan moral player. Bukan tak boleh menembusi pertahanan Man utd. Cuma luck tu belum sampai. Bak kata Gerrard.

    “Pasukan sekarang ni memerlukan satu kemenangan dan moments of ” boom” untuk mengembalikan mereka ke landasan yang tepat”

    Keep Faith gais!

    #YNWA.